Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

BITE ME!



Αποτελώντας το συνώνυμο της αθανασίας, των φονικών ενστίκτων, του ανεκπλήρωτου έρωτα και της ζωής στα άκρα, οι Βρυκόλακες ανέκαθεν αποτέλεσαν αγαπημένο θέμα συζήτησης, που από την ...παρα-φύση του, εμπνέει ποικίλα αισθήματα στους κοινούς θνητούς.

Με τα έσοδα από ταινίες και βιβλία που αφορούν στη ζωή των Βαμπίρ να αγγίζουν τα 500.000.000$ για τη χρονιά που πέρασε, ένα είναι σίγουρο. Αν η αμερικάνικη οικονομία εξαρτώταν αποκλειστικά και μόνο από τη βιομηχανία των βρικολάκων, σίγουρα δεν θα κινδύνευε από... αφαίμαξη.
Στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο, οι  ζωντανοί νεκροί έχουν εξελιχθεί, ξεφευγοντας από τα στερεότυπα του παρελθόντος τους: δεν... κατοικούν σε φέρετρα, δεν έχουν πάντα κυνόδοντες, δεν τους τρομάζουν οι σταυροί, δεν απεχθάνονται το φως του ήλιου –αντιθέτως έχουν μια ιδιαίτερη λάμψη την ημέρα. Αλλαγές που τους κατέστησαν πιο ανθρώπινους και έκαναν το κοινό να ισχυρίζεται πως... the world is a vampire!




A PAIN IN THENECK?

Αυτή η πιο...φωτεινή πλευρά των βαμπιρ, η ελκυστικότερη παρουσία τους, απαλλαγμένη από το στίγμα των φονικών και βίαιων χαρακτηριστικών, σταδιακά τους κατέστησε σύμβολα ερωτισμού. Από απεχθή και υπόγεια πλάσματα μετατράπηκαν σε σκοτεινά αντικείμενα του πόθου, που ασκούν μια ανεξήγητη γοητεία στις γυναίκες, κάνοντας τες να νοιώθουν μεγαλύτερη σεξουαλική έλξη από ποτε! «Ο μύθος των Βαμπίρ αποτελεί κατά 90% μία μεταφορά του επικίνδυνου σεξ» υποστηρίζουν συγκεκριμένοι ψυχολόγοι. «Η προοπτική του θανάτου τους καθιστά κάτι σαν τον απαγορευμένο καρπό γιατί ξέρεις πως αν κάτι πάει στραβά… αυτό ήταν».Για τις φανατικές του είδους, που το αίμα τους βράζει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το σεξ με έναν βρυκόλακα θα είναι το καλύτερο της ζωή τους.


ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ

Οι Βρυκόλακες λειτουργούσαν ανέκαθεν ως το ιδανικό μέσο έκφρασης ανησυχιών και προβλημάτων της εποχής τους.
Ο Δράκουλας του Stoker, η πρώτη, τρομακτική φιγούρα που μέχρι και σήμερα…κόβει το αίμα, συμβόλιζε τους φόβους της μετα Βικτωριανής εποχής για τη σύφιλη και τη θέση των δύο φύλλων που άλλαζε στη κοινωνία.
Στον αγαπημένο ήρωα της Anne Rice, τον αντισυμβατικό Lestat, η παντελλής έλλειψη προτίμησης φύλλου στην επιλογή θύματος ή συντροφιάς, αντιπροσώπευε τα πρώτα ψήγματα αμφισεξουαλισμού και έδειχνε πως η σεξουαλική επανάσταση είναι πιο κοντά από ποτέ. Κάτι που επαληθεύεται και στη κινηματογραφική μεταφορά του, το 1994, στο φιλμ «Συνέντευξη Με Έναν Βρικόλακα».
Στα 90ς γνωρίσαμε τη Buffy, Τhe Vampire Slayer η οποία προσπαθούσε να σώσει τον κόσμο και ταυτόχρoνα να ωριμάσει ως προσωπικότητα. Όπως οι σύγχρονες γυναικες προσπαθούσαν να ανταποκρίθουν τέλεια σε διαφορετικούς ρόλους-έτσι και η Buffy είχε αναλάβει να σκοτώσει δαίμονες, να φροντίσει φίλους και συγγενείς, να ντύνεται μοδάτα, ίσως και να γνωρίσει ένα καλό Βαμπίρ!
Σήμερα,  στο Vampire Diaries του CW, 2 αδέρφια, ένα καλό και ένα κακό βαμπίρ -κόντρα στο ρητό το αίμα νερό δε γίνεται- διεκδικούν την ίδια κοπέλα. Τα προβλήματα σχέσεων με την απαραίτητη δόση μυστηρίου κάθηλώνουν την Αμερική και κάνουν το Gossip Girl να τρώει τη σκόνη του.


Στη συνέχεια του πρόσφατου φιλμ Twilight, επαληθεύεται για μια ακόμη φορά ο κανόνας που θέλει την κουλτουρα των βαμπιρ, άμεσα συνυφασμένη με το σεξ. Ένα ερωτικό τρίγωνο, ή μια δραματική ιστορία αγάπης είναι απαραίτητο συστατικό κάθε ιστορίας βαμπίρ.. Αλήθεια, εσύ πως τον προτιμάς τον αθάνατο; Με κατάλευκο δέρμα και ρομαντικό ή μελαμψό και άγριο; Δύσκολο, το ξέρω…


http://www.tovima.gr/opinions/useropinions/article/?aid=406791

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου